Persoonlijke instellingen
Herzie de Grondwet

Herzie de Grondwet:Uitleg

Uit Herzie de Grondwet
Ga naar: navigatie, zoeken

Uitleg

Het doel van deze wiki is tot een herziening van de grondwet te komen waar iedereen die het Nederlands machtig is aan heeft kunnen bijdragen.


Ieder artikel heeft een eigen Pagina (een artikel pagina). De artikel pagina is vernoemd naar het artikel nummer en een titel die gegeven is door http://www.nederlandrechtsstaat.nl gevolgd door de huidige wettekst. Onder het kopje Meer informatie staan diverse links naar commentaar en informatie die horen bij het desbetreffende artikel.


Bij iedere pagina hoort een overleg pagina (Overleg). Hier kan een voorstel worden gedaan om het grondwets artikel aan te passen. Een aanpassing gebeurd door de originele tekst van het artikel te kopiëren (aan de bovenkant van iedere overlegpagina staat de oorspronkelijke tekst die erbij hoort) en te gebruiken als uitgangspunt voor een verandering.

Gebruik hiervoor vooral de opties (zoals bij een forum):

 • Kopje toevoegen
  • [nieuw]
  • [antwoorden]


Indien de moderatoren zien dat er een consensus is bereikt (10 keer Ik ben het hiermee eens) over een artikel op de overlegpagina, dan zal één van de moderatoren de wijziging verwerken op de artikel pagina.


Richtlijnen

De bedoeling van deze richtlijnen is een aantal veilige vuistregels te bieden. Indien deze worden gevolgd, is de kans dat er problemen zullen ontstaan het meest geringst.


 1. Voel je vrij en ga je gang! Het is een wiki, dus voel je vrij om de overleg pagina's je wijzigingen kenbaar te maken!
  Nodig anderen uit, ook als ze het niet met je eens zijn, om ook niet terughoudend te zijn in het kenbaar maken van wijzigingen.
 2. Wees altijd hoffelijk tegen andere gebruikers.
 3. Wederzijds respect is het leidende uitgangspunt voor gedrag op Wikipedia. Hoewel iedereen weet dat zijn bijdragen meedogenloos kunnen worden bewerkt, is het makkelijker om wijzigingen te accepteren wanneer de redenen daarvoor duidelijk zijn. Door veranderingen vooraf te bespreken op de overlegpagina van het artikel, zul je vaak sneller en op een meer aangename wijze tot consensus komen.
 4. Ga uit van goede wil. In andere woorden, probeer de persoon met wie je in discussie bent altijd te zien als een weldenkend, rationeel iemand, die een positieve bijdrage aan Wikipedia probeert te leveren. Stel je altijd op alsof je te maken hebt met een gebruiker van goede wil, zelfs als je ervan overtuigd bent dat diegene een Kwaadaardig Klein Groen Mannetje is. In negentig procent van de gevallen zul je erachter komen dat die gebruiker daadwerkelijk vanuit goede bedoelingen handelt (en zou je er dan niet beroerd op hebben gestaan als je hem of haar van kwade wil had beschuldigd.)
 5. Stel je open en constructief op: Wees tolerant in wat je accepteert, maar terughoudend in wat je doet. Probeer zo goed mogelijk om te gaan met de eigenaardigheden van anderen, en probeer zelf zo beleefd, opbouwend en duidelijk mogelijk te zijn.
 6. Gebruik de Bewerking ter controle bekijken-knop; zo blijft de bewerkingsgeschiedenis overzichtelijk.
 7. Schend geen auteursrechten. Op alle teksten in deze wiki is geen auteursrecht van toepassing.


Deze richtlijnen zijn een keuze uit en een bewerking van de nederladstalige wikipedia regels.